Toplumdan izole olan gençlerde şiddet ve marjinalleşme eğilimi artıyor
Uzmanlar, modernleşme, bireyciliğin ön plana çıkması, aile ve toplum denetiminin zayıflamasının etkisiyle gençlerin toplumun gelenek, görenek ve normlarından uzaklaşarak marjinalleşme ve şiddet eğilimi göstermeye başladıklarını belirtiyor

Gençlerin marjinalleşme ve şiddet eğitimlerinin nedenlerine, bunun önüne geçilmesi için yapılması gerekenlere ilişkin konuşan Sosyolog Prof. Dr. Barış Erdoğan, Türkiye'de gençlerde marjinalleşme hareketlerinin yaygınlaşmasıyla Batı Avrupa ve ABD'deki benzerlerinin paralellik gösterdiğini söyledi.
Marjinalleşmenin hem kültürel hem de ekonomik boyutları olduğuna değinen Erdoğan, şöyle devam etti: "Türkiye modernleştikçe, kentleştikçe, bireycilik ön plana çıktıkça, aile ve toplum denetimi zayıfladıkça, özellikle genç ve ergen bireyler üzerinde marjinalleşmeye doğru gidiliyor. Diğer taraftan tüketim kültürünün artmasıyla 'Tüket, daha fazla harca, hayattan daha fazla haz al.' gibi birtakım dürtüler pompalandıkça gençler toplumun dışına doğru gidiyorlar. Çünkü bir tarafta kontrol yok, bir taraftan da bir sürü baskı var ama karşılığında bunu yapabilecekleri kaynaklar yeterli değil. Bunların sonucu olarak da gençler gitgide toplumdan kendilerini geriye çekiyorlar, toplumun gelenek, görenek, normlarından uzaklaşıp kendilerine göre birtakım alt ya da karşı kültürler oluşturup toplumla bir şekilde çatışma içine giriyorlar. Toplumun arzulamadığı davranış biçimlerini sergiliyorlar. Yasaların yasakladığı birtakım maddeleri kullanma eğilimi içine giriyorlar ya da şiddet olgusunun sarmalında kendilerini buluyorlar."
Benzer Haberler
107. Yıl heyecanı kurtuluş yemeği ve canlı müzik ile sona erdi
Enflasyon Gölgesinde Asgari Ücret
Enflasyon Gölgesinde Asgari Ücret
Tetenin Gülüş Yenilenmesi
Türkiye sağlık turizminde dünya sıralamasında yükseliyor
GÖZDERDEN MUHTEŞEM ORGANİZASYON
Türkiye'de 17 bin bebek ve çocukta görme sorunları saptandı
162 bin virüs türü keşfedildi