Dünyadaki yaşlı nüfus, 2030'da genç nüfusu geçecek
Dünyada 2030'a kadar yaşlı nüfusun genç nüfusu geçeceği, bu artışın gelişmekte olan ülkelerde daha hızlı olacağının öngörüldüğü bildirildi

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAŞAM) Müdürü Prof. Dr. Emine Özmete, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla dünyadaki yaşlı nüfusun durumu ve üniversite bünyesindeki YAŞAM'da yaşlılara yönelik yürütülen çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.
14 Aralık 1990'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 1 Ekim tarihinin "Dünya Yaşlılar Günü" olmasına karar verildiğini anımsatan Özmete, bu kapsamda her yıl farkındalık çalışmalarının yapıldığını ve bu yılın temasının "Saygın Yaşlanmak: Dünya Genelinde Yaşlılar İçin Bakım ve Destek Sistemlerini Güçlendirmenin Önemi" olarak belirlendiğini aktardı.
Özmete, dünya nüfusunun daha önce hiç görülmediği şekilde hızla yaşlandığını ve buna bağlı olarak yaşlı nüfus oranının arttığını dile getirerek, "Nüfus yaşlanması, dünya genelinde toplumları yeniden şekillendiren önemli bir küresel eğilimdir. Doğumda yaşam beklentisi artık dünya ülkelerinin yarısında 75 yılı aşmaktadır ve bu 1950 yılı ile kıyaslandığında 25 yıl daha uzundur. Dünyada 2030 yılına kadar, yaşlı nüfusunun genç nüfusu geride bırakması ve bu artışın gelişmekte olan ülkelerde daha hızlı olması öngörülmektedir." dedi.
Tıp ve teknolojideki gelişmeler, sağlık hizmetleri ve eğitim hizmetlerine daha fazla erişim, arz odaklı sosyal hizmetlerin sunulması gibi birçok olanağın beklenen yaşam süresini uzattığını belirten Özmete, diğer yandan doğurganlık düzeyinin azalmasının toplam nüfus içinde yaşlı nüfusun hızla artmasına neden olduğunu söyledi.
"TÜRKİYE İÇİN DEMOGRAFİK FIRSAT PENCERESİ 2005'TE AÇILDI"
Prof. Dr. Özmete, 2050'ye kadar dünyada 65 yaş ve üzeri kişi sayısının 1,6 milyara ulaşacağının tahmin edildiğini bildirdi.
Türkiye'de yaşlı nüfus olarak kabul edilen 65 yaş ve üzeri kişi sayısının 2018 yılında 7 milyon 186 bin 204 kişi olduğunu belirten Özmete, son 5 yılda bu sayının yüzde 21,4 artarak 8 milyon 722 bin 806 kişiye ulaştığına dikkati çekti.
Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranın ise 2018 yılında yüzde 8,8 iken, 2023'te yüzde 10,2'ye yükseldiğini aktaran Özmete, "Yaşlı nüfusun 2023'te yüzde 44,5'ini erkek, yüzde 55,5'ini kadın nüfus oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun nüfus projeksiyonlarında yaşlı nüfus oranı 2030'da yüzde 12,9, 2040'ta yüzde 16,3, 2060'ta yüzde 22,6 ve 2080'de yüzde 25,6 olacağı öngörüldü. Bu verilere göre, ülkemiz kalkınma açısından çok önemli olan demografik fırsat penceresini iyi değerlendirmesi gereken bir noktadadır" diye konuştu.
Benzer Haberler
Medikal Direktör Engin Alten: Dental turizmde çıtayı İstanbul belirliyor
Antibiyotik direncine bağlı ölümlerin oranı 2050'ye kadar yüzde 70 artabilir
Türkiye'de ortalama yaşam süresi 77,3 yıl oldu
Okullarda hijyen alarmı!
Flavonoid bakımından zengin gıdaların demans riskini azaltabileceği belirtildi
Türk araştırma görevlisinin ABD'de katıldığı çalışma, ilaç sektörüne katkı sağlayacak
Kayseri'de bağımlıların tedavisi için hayırseverlerin katkısıyla merkez kuruluyor
Almanya'da Alzheimer'dan ölenlerin sayısı 20 yılda yaklaşık iki katına çıktı